ISLAM, it’s ALSO our History !

Zondag 14 januari 2018

De beschavingstentoonstelling Islam, dit is ook onze geschiedenis! toont de sporen van de islamitische beschaving die dertien eeuwen lang aanwezig was op Europese bodem. Het is dus geen tentoonstelling over de islamitische religie. Ze beperkt zich ook niet tot de islam in Europa vandaag, maar het onderwerp komt uiteraard wel aan bod. Voor een beter begrip van de islamitische aanwezigheid op het Europese continent, zijn de sporen opgedeeld in drie erfenissen die heel verschillende historische periodes en geografische gebieden bestrijken – al zijn er overlappingen of snijvlakken.

De Arabische erfenis
De islamitische verovering van Spanje in 711 vestigde de Islam acht eeuwen lang in West-Europa. Hij drukte een diepgaande en blijvende stempel op alle kennisdomeinen.

De Ottomaanse erfenis
Vanaf de 14e eeuw verdeelde de Ottomaanse verovering van de Balkan Europa in een christelijk Europa, waar zo goed als geen moslims meer waren, en een Ottomaans Europa dat werd gedomineerd door de islamitische macht, maar grotendeels bevolkt door christenen.

De koloniale erfenis
In de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw trok het Ottomaanse rijk zich overal terug en werd het vervangen door de Europese mogendheden. Maar die moesten op hun beurt wijken voor de roep om onafhankelijkheid van de autochtone volkeren. Ook de dekolonisatie van deze – vaak islamitische – volkeren liet zijn sporen na in Europa.

Bovenop deze drie erfenissen is er een ruimte gewijd aan de hedendaagse tijd. Daarom zijn er kunstwerken te zien. We hebben ze gegroepeerd volgens vijf hoofdthema’s die het patroon schetsen van de relaties tussen moslims en niet-moslims in het hedendaagse Europa. Ze dienen niet als ‘illustratie’ van de thema’s, noch als ‘verklaring’ en nog minder om hun waarheid te verkondigen of een oplossing te vinden. Ze zijn er eerder om een gevoel van onbehagen uit te lokken of een glimlach te ontlokken en, in ieder geval, een vraag op te werpen.

Begeleiding: Fran

Info: fran@vertrek.be

Prijs: 18 € ( inkom – gids – organisatie & begeleiding) Na inschrijving ontvangt U van uw begeleider een mail met het rekeningnummer waarop je het inschrijvingsgeld dient te storten

Afspraak: 13.30 u – in de grote hall van het Centraal Station

Aanvang: 14u – Vanderborghtgebouw – Schildknaapstraat 50 – 1000 Brussel

Einde rondleiding: +/- 15.30u Voor de liefhebbers kunnen we daarna ook nog een korte wandeling maken en afsluiten met een drankje en/of een etentje. (GRAAG VERMELDEN IN VAKJE OPMERKINGEN)

Aanmelden voor deze daguitstap

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0498 069285
info@vertrek.be
Bank
Bank: 734-3441929-87

© VZW het Vertrek 2018 ~ website door WEN Kunst Webdesign