4-daags fietsweekend Drielandenpunt

23 tot 26 augustus 2018

Deze reis is VOLZET.

Het drielandenpunt (gemarkeerd door de drie grenspalen van respectievelijk België, Nederland en Duitsland) is de ideale startplaats om het omliggende gebied te verkennen. Wat zeker niet mag ontbreken in ons programma is Limbourg , schilderachtig gelegen op een rotspunt. Limburg was de hoofdstad van het Hertogdom Limburg dat omstreeks het jaar 1000 werd gesticht. De stad had de reputatie onneembaar te zijn en was daardoor van groot strategisch belang. De hedendaagse provincies Belgisch -Limburg en Nederlands – Limburg zijn vernoemd naar deze stad. Een twintig tal jaren geleden lag het dorp er ietwat verwaarloosd bij maar nu zijn er restauratiewerken aan de gang want blijkbaar heeft ook Wallonië interesse gekregen in zijn erfgoed. Het is nu geklasseerd als een van de “mooiste dorpen van Wallonië”. We doorkruisen het Hertogenwoud en fietsen rond de Lac de la Gileppe . De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Het complex werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. We fietsen door de Maas vallei en komen zo tot bij het Fort Eben-Emael. Het is een militair verdedigingswerk gebouw gedurende het interbellum. Dit uniek gelegen en uitstekend bewapend fort , met 17 ondergronds met elkaar verbonden bunkers , werd als niet te veroveren beschouwd. Op 10 mei 1940 schakelden de Duitsers het fort in enkele uren uit door gebruik te maken van zweefvliegtuigen en een nieuw type bom! We rijden door “Neutraal Moresnet. Dit was een ministaatje met een oppervlakte van 344ha en bestond tussen 1816 en 1920. Het gebied maakt thans deel uit van de provincie Luik. Reden van het belang en de onafhankelijkheid van dit lapje grond was de aanwezigheid van de zinkmijn ( la calamine ). De burgemeester van Kelmis was tevens directeur van de zinkmijn. In Montzen fietsen we onder het spoorwegviaduct van lijn 24 door. Dit is de langste spoorwegbrug van het land die tevens aansluit op de langste spoorwegtunnel in Vlaanderen (2070m). Deze spoorlijn die Aken met Antwerpen verbindt werd tijdens de eerste wereldoorlog door Duitsland aangelegd. Vandaag rijden er iedere 24 u ongeveer 70 goederentreinen over. In Maastricht en Valkenburg nemen we even de tijd om door deze aangename stadjes te flaneren. Uiteraard verkennen we ook de Voerstreek met zijn gezellige dorpjes die een wat nostalgische sfeer uitstralen , verscholen tussen de glooiende hellingen. We fietsen langs de kapelletjes , gerestaureerde vakwerkhuizen , talrijke kastelen , holle wegen , boomgaarden , kleurrijke valleien ….We logeren op basis van vol pension in de prachtig gelegen jeugdherberg “de Veurs”. (tweepersoons kamer met douche en toilet op de kamer geen stapelbedden !)
Deze fietsvakantie is geschikt voor recreatieve fietsers en ook voor mensen met een elektrische fiets. De dagtochten variëren tussen 45 en 60km.

Deze reis is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0498 069285
info@vertrek.be
Bank
Bank: 734-3441929-87

© VZW het Vertrek 2018 ~ website door WEN Kunst Webdesign